"А ми тую стрілецькую славу збережемо..."

         З нагоди 100-ої річниці пошанування пам'яті Січових стрільців і вірних борців за волю України з благословіння преосвящейнішого єпископа Павла в нашому селі Звиняч проходив духовно-патріотичний молодіжний табір "Червона калина".
 
         7 серпня до місцевого храму Різдва Пресвятої Богородиці прибула молодь недільних шкіл з 15 парафій Тернопільсько-Теребовлянської єпархії: м. Чорткова, сіл Скомороше, Звиняч, Скородинці, Бичківці, Білий Потік, Ридодуби, Косів, Білобожниця, Калинівщина, Семаківці, Милівці,  із сусідньої Бучаччини із сіл Медведівці та Пишківці, з Теребовлянщини - с. Кобиловолоки.
         Розпочалося все з молебня та архієрейського благословіння учасників. Разом біля могили, що на території місцевого храму "Борцям за волю України" відслужили поминальну панахиду. До могили Січових стрільців поклали вінок пам'яті, заквітчаний калиною та синьожовтими стрічками. Духовні отці виконали пісню "Коли ви вмирали, вам дзвони не грали",  М. Медведєва декламувала вірш "Пам'яті Січових стрільців".
         Відтак дійство перемістилось до сільського будинку культури, тут діти недільних шкіл - близько 270 учасників, презентували виступи, присвячені вшануванню Січових стрільців і борців за волю України. Завбібліотекою провела краєзнавчий екскурс про визначних людей села - першого команданта Легіону українських Січових стрільців Михайла Галущинського. Донесла інформацію присутнім, що Роман Купчинський в честь загиблого у бою з москалями під Лисонею підхорунжого Василя Мальованого написав пісню "Заквітчали дівчатонька". Цікаво і захопливо проходив конкурс "Вишиванка". Учасники конкурсу презентували від кожного села вишиванку та захищали її піснею чи віршем. Всі бажаючі брали участь у літературно-музичному конкурсі "Я люблю тебе, моя Україно", також пошанували память Небесній сотні і всім, хто й сьогодні виборює незалежність та цілісність нашої держави.
        Після закінчення урочистої частини біля каплички Матері Божої, що є духовною опорою у рідному Звинячі, всі присутні виконали гімн Січових стрільців "Ой у лузі червона калина".
       Тоді дійство перемітилося  на сільський стадіон, де розпочалися веселі та спритні естафети, козацькі розваги, змагання з армреслінгу, волейболу, для дівчат - найкращі зачіски з використанням елементів коси. У змаганнях діти проявляли наявні в них таланти і засвідчували своє обдарування, раділи, спілкувались.
          Підвечір владика Павло вручив усім командам благословенні грамоти за участь у духовно-патріотичному таборі "Червона калина" та подякував о. Михаїлу Ткачуку та усім, хто організував даний захід, зазначив, що такі зібрання відіграють позитивну роль у духовному вихованні дітей, розвивають інтелект, молодь знайомиться, спілкується між собою, з учителями та священиками, задають запитання і отримують змістовні відповіді.   
           Ближче до заходу сонця одні учасники від'їжджали по домівках, інші - розпалювали вогнище і до темної ночі співали патріотичні пісні.

Коментарі

Популярні публікації