День вишиванки - свято національної гідності

 Вишиванко, вишиванко, вишиваночко
розкажи усім про наш співучий край.
Вишиванко, вишиванко, вишиваночко
нашу долю від біди оберігай.

У третій четвер травня (цьогоріч 19 травня) – просто одягни вишиванку, де б ти не був, і щоб не робив.
Українська вишиванка є найкращим та найдорогоціннішим подарунком чи сувеніром вже протягом дуже тривалого часу.
Вишивка – це один із найдавніших та найпоширеніших видів народної творчості. Прагнення прикрасити свій одяг, свій дім завжди було властиве людині. За допомогою вишивки звичайний шматок домотканого полотна перетворювався у витвір мистецтва.
Слава нашого національного мистецтва виходить далеко за межі України та інших слов’янських країн. Справжня колоритна барвиста українська сорочка, зроблена з льону й вишита вручну, оздоблена національними орнаментами та виконана різноманітними техніками вишивання, втілює всю родючість української землі та щедрість і гостинність українського народу.

Українська вишивка, рушники на перший погляд не мають ніякого значення в житті сучасної людини, але вони віють на серце кожного з нас чарами рідної стихії і є живущим бальзамом, який сповнює нас споконвічною могутньою силою українського народу.
Вишивка - класичний вид українського народного мистецтва, що розкриває невичерпне багатство творчих сил народу, вершини його мистецького хисту.

ЦІКАВІ ФАКТИ. СИМВОЛІКА ВИШИВАНКИ

Геометричні візерунки – найпоширеніші серед орнаментів.
•Ромб – стародавній символ сонця, родючості та жіночої основи - приносив добру удачу та процвітання.
•Хвилясті лінії – символ води – уособлювали життєдайну силу, а горизонтальні – символ землі – родючість.
Популярні у вишивці і рослинні мотиви.
•Листя дубу – символ сили та міцності,
•Калина – символ краси. У поєднанні ці символи часто зустрічалися на чоловічих сорочках.
•Мак – символ родючості та пам’яті роду,
•Китиці винограду уособлювали радість та сімейне життя.
•Троянди символізували кохання та молодість,
•Барвінок – вірність та вічність буття.
Зображення тварин та птахів, зокрема голубів, півнів та коней, защихали людину від злих сил. Вишиті парою птахи символізували шлюбну пару, а ластівки – добрі новини.

Кольорова символіка
“Два кольори мої, два кольори:
Червоне — то любов, а чорне — то журба”

– так співається у відомій український пісні. І справді, колір вишивки має величезне значення.
•Червоний – любов, боротьба, світло та захист.
•Чорний – смуток, охорона від злих сил, шанування померлих.
•Блакитний – небо, повітря, духовний світ.
•Жовтий – врожай, місяць, зорі.
•Коричневий – родючість землі.
•Зелений – весна, оновлення, життя.

* Вишивка хрестиком є найпопулярнішим швом, який застосовують у найрізноманітніших виробах. Наприкінці 19 століття така вишивка поширилася по всій Україні. Елементи орнаменту, які виконувалися хрестиком, найчастіше мали рослинний чи геометричний характер.

*Вишиванка зроблена руками люблячої матері або дівчини, наділяла неймовірним приливом бадьорості та енергії. Не дарма, перед весіллям, наречена повинна була вишити сорочки своєму коханому та майбутнім батькам. Хоча весільна сорочка і надягалась лише раз в житті, але береглася вона до останніх днів.

Легенда про вишиванку
Якось Бог вирішив наділити дітей світу талантами. Французи одержали елегантність і красу, угорці – любов до господарювання, німці – дисципліну й порядок, поляки – здатність до торгівлі, італійські діти – хист до музики… Обдарувавши всіх, Бог раптом побачив у куточку дівчину. Вона була одягнена у вишиту сорочку, руса коса переплетена синьою стрічкою, а на голові багрянів вінок із червоної калини. І запитав її Бог:
Хто ти? І чому така сумна?
– Україна, а сумна, бо стогне моя земля…
Чого ж ти не підійшла раніше? Я всі таланти роздав. Не знаю, чим можу зарадити твоєму горю?
Дівчина хотіла йти, але Бог зупинив її.
Зачекай. Є в мене неоцінений дар, який прославить твій народ на цілий світ. Відсьогодні все горітиме у твоїх руках. Візьмеш плуг – і заколоситься на ваших полях жито – пшениця. У хаті твоїй буде панувати краса й затишок, а пісня твоя звучатиме у віках. Усе це стане можливим, дякуючи вірі твого народу у власні сили й бажанню працювати заради власного добробуту.

Народе мій, краяни і краянки!
Плекаймо паросток зелений навесні,
Нехай цвітуть – не вицвітають вишиванки
І стоголосо лине пісня, по землі.
У нашому селі живе дуже багато вишивальниць ,які своїми творчими руками дарують оточуючим насолоду від побаченого відбитку ,залишеного на полотні. Їхні невтомні руки вишивають рушники ,сорочки, картини, ікони . Вже не один раз їхні творчі роботи були викладені у стінах нашої бібліотеки. Ми завжди радо запрошуємо їх на творчі зустрічі ,спілкування, радіємо їхнім новим роботам. У нашій книгозбірні організовано книжково-ілюстративну виставку «Вишивайте на радість собі та на заздрість сусідам».





Коментарі

Популярні публікації