Наш земляк - Д. Штогрин

Штогрин Дмитро Михайлович [н. 09.11.1923,уродженець  с. Звиняч,  – Чортківського р-ну Тернопільської обл.] – український та американський бібліограф, літературознавець, редактор, журналіст, громадський діяч. Професор, доктор філософії (1970).
 Д. М. Штогрин навчався у гімназіях Чорткова, Станіслава, Перемишля. Юнаком опинився у таборах для переміщених осіб у Німеччині. З 1946 р. – активний член Пласту, в 1940–1950-ті рр. – організатор осередків Спілки української молоді (СУМ), зокрема Юного СУМу в Західній Німеччині, США й Канаді.
 Дмитро Михайлович – співзасновник, член керівних органів Товариства української студентської молоді ім. М. Міхновського (1949). Навчався в Українському вільному університеті (Аугсбург, Мюнхен, Німеччина), Міннесотському університеті (США), Оттавському університеті (Канада), Іллінойському університеті (США). У 1959–1960 рр. Д. М. Штогрин працював в Оттаві, у бібліотеці університету та бібліотеці Канадського дослідного інституту. Захистив дисертацію на тему: «Павло Филипович – літературознавець», за яку отримав ступінь доктора філософії. З 1960 р. проживає у США
 Д. М. Штогрин працював на різних посадах у Головній бібліотеці Іллінойського університету, займався викладацькою діяльністю; заснував і очолив Українську науково-дослідну програму (1984); був ініціатором створення Фундації для розбудови української студій в Іллінойському університеті (1985); організував щорічну українознавчу конференцію; з 1971 р. викладав на заснованих ним курсах української літератури та (з 1995 р.) – української культури.
Дмитро Михайлович – професор і член іспитових комісій магістерських тез і докторської дисертації з української проблематики; надзвичайний професор Українського католицького університету в Римі, дійсний член та керівник Української вільної академії наук і Наукового товариства ім. Шевченка у США.
Д. М. Штогрин – засновник і керівник багатьох товариств, асоціацій: голова Українського бібліотечного товариства Америки, член наукової ради Світового конгресу українців, член Американської бібліотечної асоціації та співзасновник при ній слов’янської та східноєвропейської секції і т. ін. Він причетний до створення однієї з найбільших українських книгозбірень в американській вищій школі – Української колекції в бібліотеці Іллінойського університету. Подружжя Штогринів є фундаторами «Вічного фонду», створеного для її розбудови.
У книжковому фонді нашої бібліотеки є література та інші матеріали про Дмитра Штогрина, а також подарована для бібліотеки книги,які завжди знаходить свого читача.
Пошановуючи 95 річчя з дня народження славного земляка проведено у бібліотеці  веб-знайомство «Бііограф, журналіст із Галичини».


Коментарі

Популярні публікації