«Моє життя-душі окраса»

 Серед кагорти славних земляків нашого села з гідністю вписано визнання та пошанування уродженцю нашого Звиняча Степану Степановичу Костишину. 7 лютого радник ректора Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Степан Степанович Костишин відзначає подвійний ювілей – 85-річчя від дня народження та 60-літній професійний ювілей. Кажуть, що кожен ювілей – то час звітувати перед самим собою і Богом за досягнуте. А досягнень у Степана Степановича немало: професор, знаний вчений в галузі фізіології рослин, біохімії та екології, доктор біологічних наук, дійсний член (академік) Академії наук вищої школи України, Заслужений діяч науки і техніки України, почесний доктор Саскачеванського університету (Канада) та Сучавського університету (Румунія), почесний член Міжнародної організації університетів «Phi Beta Delta» США, почесний громадянин міст Чернівців і Лок- Хвейпа (США).

Нагорода Ярослава Мудрого АНВШ України, Орден святого Володимира, Орден святих Кирила та Мефодія – відзнаки, що засвідчують, наскільки високими є заслуги Степана Костишина не тільки перед буковинцями, а і перед українським суспільством загалом.

Життєво-професійний шлях Степана Костишина склався настільки плідно, що важко повірити, що стільки досягнень і здобутків може належати одній людині.

Степан Костишин – основоположник вітчизняної школи з проблем гетерозису рослин. За його ініціативи діяла школа «Геном рослин». Науковий доробок вченого – близько трьохсот фахових публікацій, 3 монографії, 4 посібники з грифом МОНУ. За значні досягнення в галузі науки Степан Степанович Костишин удостоєний звання Заслужений діяч науки і техніки України.

Знає Україна Степана Костишина не тільки як невтомного дослідника-науковця, а і як організатора наукового процесу – спочатку Степан Степанович став проректором з наукової роботи, а з 1987 до 2001 року – ректором Чернівецького національного університету. Саме з ініціативи С.С.Костишина та за його сприяння в Чернівецькому університеті створені наукові центри Буковинознавства та археології, засновано видавництво «Рута», відкрито педагогічний, юридичний, філософсько-теологічний факультети, Інститут термоелектрики, десятки нових кафедр та спеціальностей. За його ініціативи засновано герб, прапор та гімн університету, започатковано присвоєння почесних звань професора та доктора ЧНУ. І це ще далеко не всі досягнення Степана Костишина.

Міжнародний біографічний центр номінував Степана Костишина «Людиною року 2000-2001».

З нагоди славних уродин у стінах нашої книгозбірні проведено годину пошанування « Моє життя-душі окраса». Серед присутніх на заході-сільський голова Надія Олексіївна Безушко, вчителі школи, працівники сільського Будинку культури, активні читачі бібліотеки і ті, хто цікавиться історією рідного села. З вітальним ,добрим словом ювіляру виступила сільський голова Надія Олексіївна. Ведучі заходу-вчитель школи Кардинал Галина Павлівна та зав.бібліотекою Галина Шкрибайло розповіли присутнім про дитинство,шкільні роки,про творчий шлях ювіляра. Віршовані вітальні рядки читали-Капаць Катерина та Андрієвська Катерина. Музичні дарунки на адресу ювіляра звучали у виконанні – Капаць Анастасії,Пласкіної Вікторії,Кузик Діани. У бібліотеці представлено для широкого кола користувачів книжкову виставку « Шануй той край, де серця рідна пристань», на якій подані відомості про життєвий та творчий шлях земляка. Серед представленої літератури і є та, яку Степан Степанович подарував для бібліотеки. Ця подарункова література є дуже потрібною і завжди знаходить свого читача. Впродовж усього заходу надходили теплі слова пошани та подяки Степану Степановичу. Від усіх читачів книгозбірні бажаємо, щоб усе зроблене Вами було непідвладне плину часу і зміні поколінь.
Хай тепло рідних та близьких надійно захищає Вас від життєвих негараздів, а кожен день хай наповнюється корисними справами і земними радощами.
Зустрічайте весни ще багато літ і хай вони приносять Вам натхнення творити добро на користь людям.
Хай ангели-охоронці відвернуть усі біди, а Господь посилає мир — душі, здоров’я — тілу і спокій — дому.



Коментарі

Популярні публікації