Величне свято- Вербна неділя.


Вербна неділя – одне з головних свят у православному календарі, який ще називають днем Входу Господнього в Єрусалим. Незважаючи на те, що Вербна неділя в 2017 році випадає на дні Великого посту у храмах у цей день проводяться святкові богослужіння.
Символ свята – верба, тонкі гілочки якої з пухнастим нирками прийнято освячувати в церкві. Цього деревця на Русі здавна приписували магічну силу, і, як і багато православні традиції, звичай приносити додому гілки верби корінням сягає ще язичницьких часів. Це свято символізує зв'язок верби з одним з найбільш трагічних подій в історії християнства, описаному в Біблії – смертю Христа.
Що послужило початком свята
У православної церкви святкують день Входу Господнього в Єрусалим в останню неділю Великого посту. Після цього дня починається Страсний тиждень – найсуворіше час посту. Щоб зрозуміти, у чому складається сенс свята, необхідно звернутися до пророцтва Захарія, описаному в Старому Завіті. Священні тексти описують, як пророк провістив воскресіння Лазаря і явище Спасителя – Сина Божого.
Згідно Біблії напередодні Вербної неділі, у суботу Ісус воскресив Лазаря. Новину про подію, що передавалася з уст в уста, і швидко рознеслася серед юдеїв. Народ радів, велике скупчення людей очікував пришестя Месії біля входу в Єрусалим. Ісус в'їхав у місто на білому віслюку. За існуючою традицією народ зустрічав своїх визволителів гілками або листя пальмового дерева. День, коли Ісус постав перед народом і дав надію на порятунок, став великим святом для християн.

Верба як символ християнства


Зародилася традиція зустрічати благу звістку зеленими гілками зберігся у віках, але пальма – рослина південне. А в наших широтах знайти зеленіюча деревце ранньою весною неможливо. Верба ж першої розпускає бруньки, зустрічаючи таким чином настає тепло. Ніжні пухнасті кульки з'являються навіть в мороз, і така стійкість не могла не заслужити повагу. Так верба спочатку стала заміною пальмовою гілок, а потім і самостійним символом свята.
У деяких регіонах гілочки верби змінилися тоненькими прутиками зеленої верби, яка розпускається зазвичай трохи пізніше верби, але частіше ці дві рослини сусідять один з одним у святковій символіці.
Напередодні Вербної Неділі храм прикрашають гілками зеленої верби або верби, а парафіяни приходять на ранкову службу зі свічками і гілочками для їх освячення. Під час служби згадують і вихваляють Ісуса, добровільно обрекшего себе на страждання і смерть заради спасіння грішного народу, тому свята надається велике виховне та моральне значення.
Вечірня служба присвячується нагадування про настання Страсного тижня, або Великої седмиці, під час якої Ісуса зрадили нарузі і приниження, зраду одного з учнів, після чого піддали болісної смерті на хресті.

Народні традиції Вербної неділі

Головний звичай, що міцно пов'язане із святом у свідомості парафіян, це освячення верби - окроплення гілочок святою водою після богослужіння в храмі. Вербні гілки приносять додому і зберігають за іконою або у вазі цілий рік. Напередодні наступного Вербної неділі освяченими гілками виганяли худобу на випас, а потім спалювали, потім замість них ставили нові. Залишити будинок без освяченої верби вважалося чимось крамольним, адже освячена верба захищає будинок від пожежі і руйнувань, а господарів – від хвороб, бідності та інших неприємностей.

Для освячення зрізують гілки зі здорових дерев, які ростуть на березі річки. Не можна приносити до церкви гілочки з дерев, у яких є дупло і з тих, які ростуть на кладовищі. Також не рекомендують зрізати гілки верби, що схилилася над водою, тому що на ній вночі можуть відпочивати русалки.

Існує кілька ритуалів, які виконують на Вербну Неділю:
•Освяченими гілочками злегка поплескують своїх дітей і родичів, примовляючи при цьому слова: «не я Б'ю, а верба, вона все хвороби забирає». Таким способом знімали порчу, пристріт і виганяли злих духів.
•Щоб в будинок прийшли гроші, в цей день необхідно пересадити кімнатні рослини або посадити новий квітка. Дуже важливо, щоб рослина не завяло, тому що це принесе великі фінансові втрати.
•Перед початком посівного сезону на краю поля необхідно застромити в землю освячену вербу. Гілочка ставала запорукою доброго врожаю і захищала поле від псування і лихого ока заздрісників.
•Нирки освяченої верби зберігали як засіб від багатьох хвороб. Їх додавали в чай або трав'яний настій, давали з'їсти хворого члена сім'ї. Гілки ставили в узголів'ї хворого – верба вважалася символом міцного здоров'я.
•Напередодні свята жінки розчісували волосся, потім клали кілька випали волосків у воду і залишали на ніч. В неділю рано вранці виливали цю воду під вербу або вербу. Вважалося, що разом з водою йде сильний головний біль і погані думки.

Вербна неділя – значимий церковне свято в православ'ї. Це один із днів Великого посту, коли припустимі деякі послаблення - дозволяється вживати в їжу рибу і трохи рослинного масла.



Коментарі

Популярні публікації