Три Спаси – православні свята серпня

У серпні відзначаємо три чудові свята - три Спаса. Вони неоднакові за своєю значимістю, однак у всіх трьох Спасів приводи для торжества пов'язані зі Спасителем.

Перший Спас називається "Походження древ Хреста Господня»- відзначається 14 серпня. У першого Спаса є ще одна назва - «Маковей». Уцей же день відзначається пам'ять сімох святих Старого Завіту – мучеників Маккавеїв.

Преображення Господнє - Другий Спас. Свято називають ще й Яблучним Спасом. Святкують щорічно 19 серпня. Головним його обрядом є освячення плодів і злаків у церквах.

Третій Спас - 29 серпня. Називають «Дожинки», бо закінчується прибирання хлібів, або «хлібний». А так як до цього часу достигають горіхи, цей Спас називають - «горіховий». Церква називає свято «Перенесення Нерукотворного образу Господнього».

Як і багато інших народні свята, Спаси теж отримали свої прикмети:
Перший Спас.

На Макавеї збирають мак. На Перший Спас святи колодязі, вінки хлібні. Відцвітають троянди, падають хороші роси. З Першого Спаса і роса хороша. Готуй току, і стодоли, паші під озимину, заламували соти. На Перший Спас коней (вcю худобу) купають.

Другий Спас.

Прийшов Спас - усьому час: плоди зріють, бери рукавиці про запас. До Другого Спаса не їдять ніяких плодів, крім огірків. Висвітлюють плоди і мед. З Другого Спаса їдять яблука, засівають озимини, знімають плоди.

Третій Спас.

Закінчення жнив. Іменинний сніп (останній). Ластівки відлітають в три рази, в три Спаса.

Детальніше дізнатися про свята допоможе виставка-експозиція «Три празники в гості», яка організована нашою бібліотекою. Видання про народні звичаї та традиції, представлені на виставці за розділами : «Перший спас. ,Спас на воді», Другий Спас – яблучний, Великий», «Третій Спас – хлібний, горіховий Спас на полотні» допомагають читачам і гостям бібліотеки дізнатися про різні назви свята Спаса, його історію, особливості та народні прикмети. Поряд з цікавими виданнями представлені гостинці літа: горіхи, червонобокі яблука і, звичайно ж, мед!

Коментарі

Популярні публікації