Я для тебе, мій Звиняцький краю, незрадливу любов крізь життя пронесу

Відомий учений-біохімік і організатор освіти. Доктор біологічних наук, професор. Академік АН ВШ України з 1995 р.
      Народився  07  лютого  1932  року в  с. Звиняч   Чорківського р-ну Тернопільської  обл.  У   1950 році   після   закінчення   Буданівської середньої   школи  вступив до Чернівецького  державного університету на біологічний факультет, який закінчив у 1955 року з відзнакою. 
З 1961 по 1964 р. навчався у аспірантурі при кафедрі фізіології рослин Чернівецького державного університету. В 1966 р. захистив кандидатську дисертацію зі спеціальності «Фізіологія рослин» і був прийнятий на викладацьку роботу в Чернівецькому ун-ті. У 1970 – 1978 рр. очолював науково-дослідну проблемну лабораторію з вивчення природи гетерозису рослин на кафедрі фізіології рослин. З 1978 по 2002 р. очолював кафедру біохімії. У 1985 р. захистив докторську дисертацію. В 1986 р. присвоєно вчене звання професора по кафедрі біохімії. У 1972 – 1987 рр. – проректор з наукової роботи, а з 1987 по 2001 р. – ректор Чернівецького національного ун-ту. З 2002 р. очолює кафедру екології та біомоніторингу і є радником ректора університету.
       Основний  напрям  наукової  роботи  – молекулярно-біохімічні основи гетерозису рослин. 
Опублікував понад 300 наукових статей, 3 монографії, 6 навчальних посібників (з грифом МОН). Отримав 6 свідоцтв на винаходи. 
Під його керівництвом захищено 19 кандидатських та 3 докторських дисертації.
   Очолював Чернівецьке відділення Українського біохімічного товариства, був членом Державної акредитаційної комісії України. Нині очолює спеціалізовану Вчену Раду із захисту докторських і кандидатських дисертацій (спеціальності «Біохімія» та «Екологія») в Чернівецькому національному університеті.
     Заслужений діяч науки і техніки України, почесний доктор права Саскачеванського університету Канади, почесний доктор Сучавського університету «Стефан челМаре» (Румунія), почесний громадянин м. Лок-Хейвен (США) та м. Чернівців, почесний професор Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича. У 2001 р. Міжнародним біографічним центром (Кембрідж, Великобританія) визнаний «Людиною року 2000–2001».
      Нагороджений орденом «Знак Пошани», орденами «За заслуги» ІІІ та ІІ ступеня, медалями Петра Могили, нагородою Ярослава Мудрого АН ВШ України та знаком «За наукові досягнення». Член Президії АН ВШ України у 2004-2010 рр.
      Кредо його життя - щирість, відвертість, правда, відповідальність за свої вчинки.                
Його улюблений афористичний вислів: "Не шукай собі ворогів, бо друзів більше від цього не стане".                                       
Слова  вдячності та шани п. С. С. Костишину від користувачів та читачів  нашої  книгозбірні  за таку цінну та необхідну подаровану літературу.        
    Ці подаровані різножанрові книги завжди знаходять своїх читачів. Учням школи та студентам завжди прийде на допомогу «Червона книга України». Цікавим та корисним для музичних керівників є збірник пісень Володимира Івасюка. Екологічний словник для дітей використовується по шкільній програмі. Поцінування серед користувачів знайшов довідник «Це моя Україна» 1, 2, 3 томи про національні парки України. Великим попитом користуються книги «З української старовини», "Рослини Святого Письма" та багато-багато інших книг, подарованих С. С. Костишиним для читачів нашої бібліотеки.
Перелік подарованої літератури для бібліотеки  набагато більший,ми віримо що співпраця із знаменитим земляком буде продовжена.
Велика вдячність  С. С .Костишину за щедрий дарунок, а читачів бібліотеки запрошуємо читати нетлінні скарби друкованого слова.

Коментарі

Популярні публікації