Дмитро Штогрин - американський птах з галицькою ознакою

«В джерелах слова - душі криниця,
А рідна мова, як чарівниця.
У снах приходить батьківська хата
Дитинство, друзі, земля багата».
   Штогрин Дмитро Михайлович  народився 9 листопада 1923, у нашому с. Звиняч Чортківського р. Тернопільської обл.) — український бібліограф, літературознавець, редактор, журналіст і бібліотекар родом з Галичини. Діяч молодіжних (Пласт і СУМ), культурних, і наукових організацій на рідних землях і в діаспорі. Вшанований титулом «Почесний доктор філософії» від Мюнхенського і Римського університетів.
   Народився як син сільського секретаря — опісля десятника і рахункового Української галицької армії — Михайла і Катерини (з дому Фіголь) Штогринів. Познайомився на ділі з повстанським рухом: у часи війни в забудовах батьківського дому знаходилася повстанська штаб-криївка, в якій згодом переховувалися бійці УПА. Навчався у Чорківській гімназії, переїхав до Перемишля продовжувати навчання — та воєнні події перекинули його в Німеччину в табір для переміщених осіб.
     У пілявоєнні часи Дмитро Штогрин студентом почав вищі студії в Німеччині: у відновленому у 1946 році в Авсбурзі Українському вільному університеті (1947–1948). Згодом переїхав до Канади та, спеціалізуючись в українській літературі XX століття, завершив у 1958 р. навчання в Оттавському університеті на магістерському рівні (M.A. summa cum laude), захистивши наукову працю «Поетична творчість Олега Кандиби-Ольжича».
   У 1959 р. в Оттавському університеті доповнив знання бакалавратом бібліотекознавства (B.L.S.). Закінчивши бібліотечні студії одержав пропозиції працевлаштування від Гарвардського, Єльського, Манітобського та Іллінойського університетів і державних дослідних установ у столиці Канади. З 1960 р. працював бібліотекарем славістичного відділу Іллінойського університету в США; з 1964 р. став головою відділу каталогізування в слов’янській і східноєвропейській секції, залишався на цій посаді до 1985 р. У 1970 – 1974рр. — голова Українського товариства бібліотекарів у США.
    У роках 1963 - 1964 р. віддався славістичним студіям в Іллінойському університеті; у 1970 завершив славістику на Оттавському університеті докторатом з філософії (Ph.D. cum laude), захистивши дисертацію на тему «Павло Филипович — літературознавець».
3 1984 р. очолював Програму українських студій в Іллінойському університеті Урбана-Шампейн. Ще в 1972 тут запроваджено 7 додаткових предметів — мовних, літературних та семінар; в 1993 р. започатковано за його ініціативою і курс української культури. Тут і відбуваються щорічні українознавчі конференції у рамках Української науково-дослідної програми Іллінойського університету в Урбана-Шампейн.
     Славний уродженець нашого села, велична постать серед кагорти славних українців, знаних у світі - це Дмитро Михайлович Штогрин.
 До книжкового фонду нашої книгозбірні надійшла дуже цінна подарункова література від пана Д. Штогрина. Різножанрова презентована література завжди знаходить свого шанувальника, цінителя друкованого слова. Книги користуються попитом серед широкого кола читачів. У бібліотеці оформлено викладку подарункової літератури, представлено бібліографічну довідку про славного земляка.
   Запрошуємо читачів бібліотеки скористатися подарованою літературою,яка є необхідною та цінною. Читачі книгозбірні  складають слова подяки  славному уродженцю села  за цінні скарби друкованого слова.

Коментарі

Популярні публікації